Támogató

Fizetési megoldás
Kövess minket a Facebookon is!
Termékajánló
Hírlevél
Zöld hírek
2017.05.02 18:22

Új módszer Kínában a víz tisztítására

 

Nem minden ország van olyan szerencsés helyzetben az ivóvíz-ellátmányt illetően, mint Magyarország. Hazánkban (még) nem okoz általános problémát a víz mindennapos beszerzése, hiszen amellett, hogy az áruházakban is ezerféle palackozott (ásvány)víz közül válogathatunk, az ország számottevő részén a csap-, sőt még a kútvíz is kifogástalan állapotú – legalábbis a jelenkori előírások szerint akár forralás vagy más előkészítés nélkül is fogyasztható.

 

Kínában azonban már nem ilyen szerencsések az emberek – az elmúlt években számos esetben képezte vita tárgyát az ország vízminősége, egyes források pedig azt rebesgették, hogy több tartományban egyenesen mérgező vizet isznak az ott élők nap, mint nap. E probléma megoldására kísérleteztek ki kínai kutatók egy olyan módszert, amivel tömegesen gyárthatnak nem csak, hogy megfelelő minőségű vizet a fogyasztók számára, de jóval egészségesebbet is, mint ami a csapból folyna: így jött létre a könnyű víz – írja a deuterium-aqua.hu. Neve magából az eljárásból ered: a nehézvíznek (vagy deutériumos víznek) megváltoztatják a kémiai összetételét – egy alkotóelemét, a nehézhidrogént (avagy deutériumot) elvonják belőle – így létrejön a leleményesen elnevezett könnyű víz.

Egyes kutatások azt igazolják, hogy a magas deutérium-tartalmú víz egyenesen káros mind a növényekre, mind az állatokra – így természetesen magára az emberre is. Észak-Amerika vizei például a világon az egyik legmagasabb deutérium-koncentrációval rendelkeznek: akár a 150 ppm-et is meghaladhatja az ottani ivóvíz nehézhidrogén-tartalma. Az eredmények szerint azonban az alacsony deutérium-tartalmú ivóvíz nem csak, hogy nem káros, de nagyon jótékony hatással van az immunrendszerre, javítja az állóképességet, és segít a daganatos megbetegedések megelőzésében is.

De akkor miért nem fogyasztjuk ezt mi is napi szinten?

Egyszerű a magyarázat. Az eddigiekben igen költséges és hosszadalmas eljárás volt szükséges ahhoz, hogy létrehozzák a könnyű vizet: próbálkoztak elektrolízissel, lepárlással, tengervíz-sótalanítással és számos egyéb megoldással, de sajnos a fent említett problémák miatt ezek egyike sem terjedt el széles körben – vagyis az emberek többsége nem engedhette meg magának a rendszeres fogyasztását magas ára miatt. Ez azonban nagy probléma, hiszen a deutérium-csökkentett vízkúra csak akkor eredményes, ha csak és kizárólag ezt a vizet fogyasztjuk: a szervezet teljes vízháztartása át kell, hogy álljon a könnyűvízre. A kínai kutatók most sem sajnálták a munkát a könnyebb és olcsóbb eljárás kikísérletezésére: Feng Huang és Changgong Meng a Dalian Műszaki Egyetem Kémia Tanszékén megalkották a platinakatalizátoros szűrést, mely nem csak gyorsabb, de lényegesen olcsóbb megoldást kínál a gazdaságnak és az egészségügynek egyaránt - ez lehet a tömeges könnyű vízgyártás új alapja.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2017/05/01/uj-modszer-kinaban-a-viz-tisztitasara?referrer=rss

Webáruház készítés