Támogató

Fizetési megoldás
Kövess minket a Facebookon is!
Termékajánló
Hírlevél
Zöld hírek
2018.02.19 13:05

"A kozmetikai termékek illetve tisztítószerek a légszennyezés egyik fő forrása"

 

A járművek emissziója csökkenhet, viszont a parfümök és a  körömlakkok kibocsátása mindig ugyan olyan rossz lesz  amennyiben a helyzet változatlan marad.

Megengedné, hogy gyermeke, egy üresen járó gépkocsi kipufogó csöve mögött álljon? Valószínüleg nem. Viszont akkor nem mondana semmit ha ugyan az a gyermeke besétálna a szobába miközben ön parfümöt önt magára, vagy újra festené a körmét, polcot tisztítana vagy éppen a fürdőkádat szabadítaná meg a kosztól valamiféle kémiai tisztítószer segítségével. Szinte minden embernek ezek a folyamatok természetesek és nem párosul semmi veszélyérzet ezen tevékenységek mellé. Egy új tanulmány azonban rávilágít arra, hogy ezek a személyes felhasználású termékek sokkal jobban felelősek a környezet szennyezésért mint ahogy azt mi eddig gondoltuk.

Egész idáig úgy véltük, hogy a gépjárművek a legmeghatározóbbak a levegő minőségére. Pontosabban, a Környezetvédelemért Felelős Ügynökség szerint olyan 75%-ra tehető az üzemanyaggal (illékony szerves vegyületekkel, VOC) összefüggő kibocsátások és 25%-ra a kémia termékekből származó levegőszennyezések aránya. A Colorado-i Egyetem azonban másként vélekedik erről. Los Angeles-i méréseik alapján ez a szám sokkal inkább 50-50.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az Egyesült Államokban a fogyasztói és ipari termékek által kibocsátott VOC mennyisége valójában két-háromszor nagyobb, mint a jelenlegi levegőszennyezési készletek becslése, ami túlbecsüli a járműforrásokat.

Más szóval, a mindennapi termékek, mint a hajspray, légfrissítők, tisztítószerek,parfümök,peszticidek, ragasztók és hagyományos tisztítószerek sokkal nagyobb mennyiségű szennyeződést eredményeznek a légkörben, mint korábban gondolták.Az autók időközben szigorúbb kibocsátási előírásoknak voltak alávetve, amelyek következtében tisztábbak lettek, mint korábban (persze ebben a formában ez sosem lesz elég tiszta). Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a kibocsátás csökkentésére irányuló szabályozási erőfeszítések az Egyesült Államokban hatékonynak bizonyultak, de ezeket a szabályokat más kategóriákra is ki kell terjeszteni.

Miért van ilyen jelentős hatása a háztartási termékeknek a levegő minőségére? A tanulmány társszerzője és légköri tudósa, Jessica Gilman azt mondja, hogy ez azért van, ahogyan használják őket. Nyilvánvalóan sokkal több üzemanyagot használunk el életünk alatt mint parfümöt, de ezeknek a termékeknek a tárolása és használata nagy mértékben külömbözik.

"A gázolajt remélhetőleg légmentesen tárolják és azért használják hogy energiát termeljenek vele. Ezzel ellentétben az illó kémiai termékeket (mint például, parfüm, testápoló)úgy tervezték meg hogy elpárologjanak. Akkor is parfümöt vagy valamilyen illatanyagot kibocsátó terméket viselsz ha csak magadnak vagy a szomszédodnak akarsz élvezhető aromával szolgálni. Ezt nem csinálják meg a gázolajjal."

Egy másik, a tanulmányban részvett személy, Joost de Gouw, még tovább taglalja ezt:

"Minden elégetett üzemanyag után körülbelül olyan 1 gramm káros anyag végzi a levegőben. A háztartási, illetve személyes felhasználású termékekből néhány komponenst leszámítva, szinte teljes mértékben a levegőbe párolog el."

A probléma a személyes felhasználású és tisztító termékekkel leginkább az hogy nagyrészük teljesne szabályozatlan. Jól láthatóan ezen változtatni kell. Alastair Lewis, York-i Egyetem, légkör kémiával foglalkozó professzora szerint:

"Ez a cikk azért érdekes, mert azt mutatja, hogy a VOC-ok hazai felhasználása kezd dominálni, a tradícionális forrásokkal szemben, ami a gépjárművek és az ipar "volt". Ha a cikk igaz, akkor nagyon sok országnak újra kell gondolnia hogyan tervezik teljesíteni a nemzetközi kötelezettségeit a kibocsátás csökkentése érdekében."

A VOC-ok számos egészségügyi problémához kapcsolódnak, beleértve a fejfájást, émelygést, szédülést, légzési irritációt, látási rendellenességeket és memóriaveszteséget. Laboratóriumi állatokban ,a magas VOC-koncentrációk hosszú távú expozíciója rákot okozott, és hatással volt a májra, a vesére és az idegrendszerre.

Ez egy nagyon jó ok arra, hogy mindenki legalább elgondolkozzon azon, hogy miért kellene zöld,tiszta háztartási,illetve kozmetikai szerekre válltania.

Webáruház készítés