Támogató

Fizetési megoldás
Kövess minket a Facebookon is!
Termékajánló
Hírlevél
Zöld hírek
2016.11.27 11:46

Északi-sarki klímaváltozás: egyre több vészcsengő!

 Az Északi-sark körüli területekkel foglalkozó kutatók jelentése szerint az egész  Földön katasztrofális következményei lehetnek annak, amilyen tempóban olvad  jelenleg a jég északon.

 

Az Északi-sark ökoszisztémáját alapvetően fenyegeti a klímaváltozás és az olyan emberi tevékenységek, mint az olaj- és gázkitermelés.  Az Északi-sarkvidéki Tanácsnak (Arctic Council) benyújtott jelentés szerint a jégtakaró olvad, a tengerszint emelkedik, a partvidék pusztul, kiolvad a fagyott talaj, a térség növényeinek és állatainak élőhelye áthelyeződik.  A tudósok több mint tucatnyi várható főbb változásról számoltak be. Ezek között szerepel a nyári idényben a jégtakaró eltűnése a tengerről és a különböző halak populációinak összeomlása is. A változások kihatnak a klíma és a táj stabilitására, az állatok és növények túlélő képességére, az őslakosok életmódjára is.

 

Az Északi-sarkvidéken bekövetkező változások az egész bolygóra hatással lehetnek, hiszen például befolyásolják az ázsiai monszunt - mutatott rá az elemzés. A sokféle téren bekövetkező változások erősíthetik is egymást, ami katasztrofális következményekkel járhat – hangsúlyozta az ötéves tanulmány egyik vezető szerzője, Johan Rockström. Hozzáfűzte, hogy a térségben élőknek fel kell készülniük a meglepetésekre.  Marcus Carson, a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet tudósa elmondta, hogy az utóbbi 12 hónapban egy sor további vészcsengő szólalt az északi-sarki változásokkal és azok hatásával kapcsolatban: novemberben olyan szokatlanul meleg volt a Jeges-tenger vize, hogy nem tudott elkezdődni a jegesedés, ez pedig kihat az egész Föld klímájára.

 

Trump: nyitott vagyok

Donald Trump az elnökválasztási kampány során végig határozottan tagadta, hogy az emberi tevékenységnek köze lenne a globális felmelegedéshez, és kitartott amellett, hogy amennyiben elnökké választják, felmondja az Egyesült Államok részvételét a megállapodásban. 
A napokban a New York Times munkatársaival folytatott beszélgetés során azonban már arról értekezett, hogy az embereknek mégis csak van közük a felmelegedéshez, és nyitottnak mondta magát a klímaegyezmény megvizsgálására is. "Nagyon közelről figyelem a dolgokat, nyitott vagyok ebben a kérdésben, s úgy gondolom, hogy van kapcsolat az emberi tevékenység és az éghajlatváltozás között"- szögezte le Trump. De hangsúlyozta azt is, hogy "meg kell vizsgálni, hogy ez az egyezmény mennyibe kerül az amerikai vállalatoknak és milyen következményekkel járhat az amerikai versenyképességre. 

Az arktiszi extrém meleg okai és következményei

Drámai változáson megy át az Északi-sark ökoszisztémája, sürgős beavatkozás szükséges a globális felmelegedés ellen, különben a sarkvidéken élőknek és a bolygó több lakosának is katasztrofális hatásokkal kell szembenéznie.


Az utóbbi időszakban extrém meleg hőmérsékletet mértek a tenger felszínén és a levegőben is Arktiszon. Ez a jég képződését akadályozza, ami tudósok szerint rekord kevés jeget eredményezhet jövőre az Északi-sarkon.  A műholdak és sarki meteorológiai-állomások adatait figyelő dán és amerikai kutatókat sokkolta és aggodalommal töltötte el, hogy a levegő hőmérséklete megdöbbentő módon 20 fokkal magasabb, mint amennyinek az év ugyanebben a szakaszában lennie kellene. Nem feledjük azt se, hogy a vízhőmérséklet is majdnem 4 Celsius-fokkal magasabb, mint a szokásos októberi-novemberi értékek. A Rutgers egyetem professzora, Jennifer Francis kutató szerint „az Északi-tenger nagy részén 20 fokkal melegebb van a normálisnál, és Ázsia északi-középső részén is hasonló nagyságrendű hőmérsékleti anomáliákat tapasztalni.

 

Forrás: MTI/Greenfo

Webáruház készítés